Inköpsprinciper för Haninge och Nynäshamns kommuner
Värdegrund - vems pengar spenderar jag
Kommunernas värdegrund bottnar i att vi finns till för våra medborgare. I inköpssammanhang innebär det kort och gott: Vems pengar spenderar jag och hur gör jag det på ett sätt som överensstämmer med deras val?
Lagar
Inköp som görs i kommunerna ska ske på ett sådant sätt att svensk lag aldrig åsidosätts.
Ansvar
Inköp får bara göras av de personer som fått ett delegerat ansvar att göra detta.
Hållbart även i morgon
Vid alla inköp ska hänsyn tas till den långsiktiga hållbarheten. Inköp med hänsyn till ekologisk och social hållbarhet ger god möjlighet att förstärka den ekonomiska hållbarheten och bidrar till en långsiktigt bärkraftig konsumtion av varor och tjänster.
Affärsmässighet
Oavsett belopp ska inköp genomföras affärsmässigt och utnyttja befintlig konkurrens. Där ramavtal och avtal redan finns tecknade ska dessa användas.
Etik
De som företräder kommunerna vid inköp ska uppträda med hög personlig integritet så att objektivitet och trovärdighet aldrig kan ifrågasättas.
Samordning
Vid inköp och beställningar ska möjligheten till samordning beaktas. Samordning bör ske såväl av enskilda beställningar som på en kommunövergripande nivå.
Kvalitet och Uppföljning
Alla medborgare ska få den kvalitet som kommunerna beställt och betalt med skattepengar. Alla inköp ska därför följas upp så att de håller utlovad kvalitet och leveransvillkor.
Tipsa någon om den här sidan:
Senast uppdaterad